Živý zámek

29. 10. 2020 20:15:46
Nazout si papuče a klouzat po sálech, míjet krby, servisy, trofeje, vytáčet hlavu o 180 stupňů po obrazech těch divných tváří, a nakonec prožít to zoufalé zjištění, že si to stejně nebudu pamatovat.

Anebo, ještě hůř, že se mi to bude plést s Křivoklátem. Přijeďte,až to zase bude možné, do Velkého Března, to je jiný zámek.

Měla jsem kolegu. Byl vzdělaný, chytrý, vtipný, zcestovalý a nenáviděl hrady a zámky. „K čemu to je?“, ptal se, když jsme se divili jeho barbarským výrokům, že by raději zkoumal přírůstky vepřového masa v podhradí, než cimbuří příslušného hradu. „Vždyť mi to nic nedává. Ačkoliv mám jako technický inženýr slušnou mozkovou kapacitu (a to skutečně měl), nejsem schopen si všechny ty rody zapamatovat! Mám pocit, že je v Čechách na každém 10. kilometru jeden hrad a jeden zámek. Panebože, makal tady v těch letech vůbec někdo, nebo byli všichni šlechta? Tady snad připadal jeden poddaný na deset pánů ! “

Jeho vtipnost mírnila nepřehlédnutelné buranství výše uvedených výroků, a jak víme, být inteligentní nerovná se být intelektuální. Takže pro mě rozhodně nebyl v tomto směru autoritou, ale nic naplat, jeho hlášky si já, milovnice prohlídek hradů a zámků, prostě musím pamatovat.

A vzpomenu si na ně vždy, když se už po několikáté marně snažím zapamatovat si tak jednoduchou věc, že zámek, který si právě někde prohlížím, původně nechal postavit Sebastian von Kriegstein, pak zámek přešel z vlastnictví Kriegsteinů do vlastnictví Schwarcknechtů, aby ho získal rod Konigmayerů , kteří ho prodali Felsenbergům, ti ho však prohráli v kartách a pak byl v dražbě prodán Gutenfreudům. Tento rod ho ovšem neudržel, zámek zpustnul a za pakatel ho koupili Hofengrafové. Jak prosté. Může se mi pak někdo divit, že výroky mého inženýrského kolegy využiji v tomto případě ve svůj prospěch : Když si to nepamatovala taková „hlava mapa“, jak bych to mohla dát já?

Řešení je samozřejmě jednoduché. Nesnažme se zapamatovat si vše, co nám více či méně erudovaný průvodce sdělí, je to marné. Pokud jsou prohlídky hradů a zámků pro nás jednou z možností, jak poznávat naši zem, a pokud máme rádi tu atmosféru a vnímáme ten genius loci, zkusme se netrápit výše uvedeným a najděme si zde něco pro sebe. Nejlepší bude začít se zámky ve svém okolí, což nyní činím:

Zámek ve Velkém Březně, ležící 10 km od Ústí nad Labem směrem na Děčín, je malý zámek s vazbou na velkou minulost, která se týká každého z nás. Ta minulost je o velké naplněné lásce, o vzdoru proti tradici a autoritám, a nakonec o společné smrti v Sarajevě. Pak už samozřejmě následovala Velká válka a vznik naší republiky. Ano, uhádli jste dobře, z rodu Chotků, jediných původních majitelů tohoto zámku pocházela Žofie Chotková, manželka Ferdinanda de Este, následníka rakousko-uherského trůnu.

Půvabná Žofie, (a to i podle současných měřítek) zde před svým sňatkem s Ferdinandem pobývala a bohatě si užívala i zdejšího zámeckého parku, který byl na Ústecku naprosto jedinečný. Pětihektarový anglický park s množstvím vzácných stromů a keřů, rybníčkem s vodotryskem je okouzlující dodnes. A stejně tak okouzlující je celý náš malý zámek, který je samozřejmou součástí obce Velké Březno, který máme rádi a na který jsme pyšní. To ovšem není jen tím, že zámek je asi tím nejhezčím, co zde máme. Podstatné je, že je živý a není to jen zatuchlé sídlo bloudících duchů.

Když posloucháme klavírní tóny koncertů, díváme se na vystavené obrazy, ochutnáváme skvělé ročníky při slavnostech vína a čokoládu při "Hraběcím mlsání", nebo se jen tak procházíme po parku, víme, že jsme doma, na našem zámku.

Autor: Jarka Jendrisková | čtvrtek 29.10.2020 20:15 | karma článku: 9.67 | přečteno: 242x

Další články blogera

Jarka Jendrisková

Vzpomínka na (ne)jednu venkovskou zabijačku

Únor je měsíc divný, někdy už ani není zimní a jaro přitom také v nedohlednu... Jediné, co je na něm zajímavé, je masopust a zabijačky.

5.3.2024 v 21:23 | Karma článku: 29.64 | Přečteno: 2710 | Diskuse

Jarka Jendrisková

Zapomenuté české filmy

Také už jste několikrát viděli téměř vše, co dávají v televizi na všech programech, pokud to ovšem nejsou úplné stupidity? Máte rádi české filmy a jste přesvědčeni, že je už všechny znáte ? Může a nemusí to být pravda.

30.1.2024 v 15:43 | Karma článku: 23.09 | Přečteno: 735 | Diskuse

Jarka Jendrisková

Jak jde kroj, tak se stroj… aneb módní hity a módní úskalí

„Jak jde kroj, tak se stroj“, říkávala máti, když jsem se v pubertálních letech bláznivě smála modelům a účesům na fotkách z jejího mládí. "A neškleb se, jak potrhlá, však ty tvoje mini a grisle (rifle) taky nejsou žádná krása. "

10.1.2024 v 22:30 | Karma článku: 14.47 | Přečteno: 324 | Diskuse

Jarka Jendrisková

Jsou světla, která nevidíme a seriály, které vidět nemusíme.

Kniha Anthonyho Doerra Jsou světla, která nevidíme mě uchvátila a potěšilo mě, že bude převedena na filmové plátno, lépe řečeno na seriálovou obrazovku, nicméně těšení bylo provázeno obavami, jak to dopadne...

14.11.2023 v 18:16 | Karma článku: 11.57 | Přečteno: 442 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.89 | Přečteno: 468 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 582 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 231 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.04 | Přečteno: 476 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 54 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 705

Často se mi stává, že vidím věci trochu jinak, než je běžné...

 

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...