Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Směšné lásky pro celý život

Smyslem života je bavit se životem, a je-li život na to příliš lenivý, nezbývá nám, než ho trochu postrčit. Člověk musí neustále osedlávat příběhy, ty střelhbité klisničky, bez nichž by se ploužil v prachu jak unuděný pěšák.

Milan Kundera,   Nikdo se nebude smát (První sešit směšných lásek)

 

Nemám vypracovaný seznam autorů  a knih, které bych si vzala sebou na ten pověstný pustý ostrov, případně  na  nedej bože  dlouhý pobyt v nemocnici.  Dokonce si myslím, že  bych měla v obou případech trochu jiné starosti než četbu -  třeba přežít,  například.

Ale kdyby přece jen, přibalila bych do zavazadla  tolik knih   Milana Kundery , kolik bych unesla   a navrch položila Směšné lásky.

 „ Už jsi četla Třetí sešit směšných lásek?“  zeptal se mě  v roce 1969  po několika týdenní známosti  můj   kluk ,  o 5 let starší  student vysoké školy  a  pro mě  literární  autorita nad jiné.  Zahanbeně jsem přiznala, že nejenže jsem nečetla  sešit třetí, ale ani sešity předchozí,  nejenom že  neznám  Směšné lásky, ale dokonce jsem od autora jménem Milan Kundera nečetla nic.  Ne,  ani Žert ne.  Dnes už samozřejmě vím, že jsem se tehdy neměla proč stydět,  nemohla jsem to totiž ještě  stihnout,  táhlo mi teprve na 16 , měla jsem za sebou léta čtení dobrodružné literatury, "kodovek" i rodokapsů, ale  v posledních 2 letech jsem už četla klasiku, českou, ale hlavně francouzskou. Ale českou literaturu 60 – let, to  zatím ještě ne.  Třetí sešit směšných lásek byl v roce 1969  vydán, ale to také bylo poslední vydání  Kundery v Československu   po  sovětské okupaci.  Pak už byl i  z knihoven  stažen  a ve škole   se o něm neučilo, jako by neexistoval.

Má literární nedostatečnost  byla obratem  napravena zapůjčením  této útlé knížečky, kterou jsem přečetla hned ten samý večer  a zadělala si tak na celoživotní závislost na Milanu Kunderovi.   Ještě nikdy jsem totiž nečetla autora, který by mě tak oslovil, s jazykem tak současným , tak fascinujícího ve své břitkosti, smyslu pro ironii a  paradox  a schopností jít až na dřeň příběhů, vyhmátnout všechna krásná i bolavá místa  života. A v neposlední řadě jsem byla samozřejmě nadšena politickým podtextem příběhů, kritikou  poměrů v socialistickém Československu, v té  době už bohužel zlomeného, zbaveného  nadějí na změnu,  jak by řekl Kundera :  smutně  čnícího na startu ohavné normalizace. 

Odměnou  za mé nadšení z Třetího sešitu směšných lásek (První a Druhý sešit přítel nevlastnil)  bylo zapůjčení románu Žert , který jsem zhltla opět za nejkratší možnou dobu,  a  protože jsem nechtěla zůstat se svým nově objeveným spisovatelem sama,  přes výslovný zákaz majitele jsem knihy  půjčila kamarádkám.  A tak se stalo, že se po  jednom z mejdanů  Žert ztratil  a to  pak „ žerty  stranou“ , bylo to fakt vážné.  Do žertů mi skutečně nebylo, když jsem musela zašantročení knihy přiznat. 

Život má ovšem smysl pro rovnováhu a tak se stalo, že když jsem jednou v roce 1970 ve školní knihovně bloumala od povolených  klasiků k nezakázaným  klasikům, v touze najít  něco, co  jsem  ještě nečetla a co by zároveň nebylo úplné peklo,  narazila jsem, obdobně jako  klasický  Jiráskův  F. L. Věk   na   LIBRI PROHIBITI.    Ve   zdi  mezi regály   na mě vykoukl výklenek,  malá nika, tajná  a vábivá , ale   kupodivu   s  nezamčenými dvířky.  Po jejich otevření   jsem uviděla  První  a  Druhý  sešit  Kunderových Směšných lásek.  Byly tam určitě i další knihy jiných autorů,  ale já to nevnímala. Fascinovaně jsem zírala na ty dva svazečky, nic  jsem v tu chvíli v životě nechtěla víc, než si je přečíst   a  přitom jsem věděla, že mi je nikdo nepůjčí  a přečíst zde je nestihnu, zas tak útlé nebyly. Krást se nemá, ale bude to krádež? Nebude to vysvobození pro knihy odsouzené k bytí v temnotě, bez  možnosti být dnes  večer  a pak už napořád se mnou, bydlet v mé knihovně a nechat se půjčovat jen těm nejlepším kamarádům?  Mé řešení  tohoto morálního  dilema bylo  jednoznačné, knížky zmizely ve školní kabele a já zmizela z knihovny, pronásledovaná udivenou otázkou  soudružky knihovnice : Copak, copak, vy  jste si dnes nic nevybrala ? 

A tak jsem se stala majitelkou pokladu – dvou sešitů Směšných lásek,  ke kterým se po  pár letech připojil spolu s majitelem i již zmiňovaný Třetí sešit.  … Žila jsem pak   se Směšnými láskami dál a  četla  je,  jak šel čas,  znovu a znovu  i nyní.   A stále se mi líbí stejné myšlenky, stejný  humor, stejné názory.

Čtu je 50 let a stále mě baví  lehkost a vtip,   se kterými  se   asistent na  fakultě, přednášející dějiny malířství  vyhýbá napsání likvidačního posudku  na diletantskou práci  pana Zátureckého na téma Mikoláš Aleš , až se  dobere k tristnímu zjištění, že se Nikdo nebude smát… 

Také mě celý život baví doktor Havel, jeho noblesa,  intelekt, nadhled i to  děvkařství, za které on přece nemůže - „ k tomu ho  přece nutí  sama Nutnost“.

Dodnes    používáme  mezi přáteli   pro případ  seznamování   termíny Kontaktáž   a Registráž , které zavedli hrdinové povídky    Zvěstovatele věčné touhy. 

Vždy jsem rozuměla tomu, jak je lákavé stát se na chvíli někým jiným: nezávislým, bezstarostným  a  nezodpovědným   jako dívka ve Falešném autostopu.

Nakonec  to  nejlepší:

Eduard a bůh  Tady už se  Milan  Kundera posunul dál, až na úroveň Žertu. Vyprávět příběh tak humorný, až z něj mrazí, to umí skutečně jen on.

Ať ustoupí staří  mrtví mladým mrtvým…  Už název povídky zní tak  dramaticky,   že  v nás vzbuzuje pocit nějakého biblického odkazu, ale nic jsem nenašla, je to skutečně asi „jen“  Kunderův originální  slogan.  Příběh tohoto  setkání  dávných jednorázových milenců   a celá ta   filosofie  ničení   pomníků  v zájmu pomíjivé současnosti  mě nikdy nepřestane fascinovat. 

Myslíte si, že si výše uvedené  příběhy pořád čtu z těch našich  Tří sešitů   směšných lásek,  koupených a  ukradených v šedesátých letech minulého století? Dávno už je nemám, byly přece  půjčeny nejlepším kamarádům,  posléze jimi přepůjčeny ,   ztraceny    a  nikdy  nevráceny.   Možná vám to přijde divné, ale já se už kvůli tomu dávno nezlobím,  určitě je někdo miloval a možná ještě miluje jako já.

A tak já  si v posledních letech  čtu   v   souhrnném    vydání Směšných lásek  z roku  2007  (Atlantis) s Kunderovým doslovem, kde kromě jiného uvádí, že z tohoto vydání vyřadil kromě jiných  také povídku Já, truchlivý bůh. Ta patřila také k mým oblíbeným, je z Prvního sešitu směšných lásek  a ten, kdo ten  můj má, ať si ji  užije.  Nám ostatním  musí stačit skvělý film  Antonína Kachlíka  z roku 1969 s Milošem Kopeckým a Pavlem Landovským v hlavních rolích.

 

Autor: Jarka Jendrisková | čtvrtek 13.4.2023 20:58 | karma článku: 8,16 | přečteno: 297x
  • Další články autora

Jarka Jendrisková

Vzpomínka na (ne)jednu venkovskou zabijačku

Únor je měsíc divný, někdy už ani není zimní a jaro přitom také v nedohlednu... Jediné, co je na něm zajímavé, je masopust a zabijačky.

5.3.2024 v 21:23 | Karma: 29,82 | Přečteno: 2728x | Diskuse| Poezie a próza

Jarka Jendrisková

Zapomenuté české filmy

Také už jste několikrát viděli téměř vše, co dávají v televizi na všech programech, pokud to ovšem nejsou úplné stupidity? Máte rádi české filmy a jste přesvědčeni, že je už všechny znáte ? Může a nemusí to být pravda.

30.1.2024 v 15:43 | Karma: 23,40 | Přečteno: 755x | Diskuse| Kultura

Jarka Jendrisková

Jak jde kroj, tak se stroj… aneb módní hity a módní úskalí

„Jak jde kroj, tak se stroj“, říkávala máti, když jsem se v pubertálních letech bláznivě smála modelům a účesům na fotkách z jejího mládí. "A neškleb se, jak potrhlá, však ty tvoje mini a grisle (rifle) taky nejsou žádná krása. "

10.1.2024 v 22:30 | Karma: 15,00 | Přečteno: 329x | Diskuse| Ona

Jarka Jendrisková

Jsou světla, která nevidíme a seriály, které vidět nemusíme.

Kniha Anthonyho Doerra Jsou světla, která nevidíme mě uchvátila a potěšilo mě, že bude převedena na filmové plátno, lépe řečeno na seriálovou obrazovku, nicméně těšení bylo provázeno obavami, jak to dopadne...

14.11.2023 v 18:16 | Karma: 11,90 | Přečteno: 451x | Diskuse| Kultura

Jarka Jendrisková

Kdo se bojí klasiky aneb Karel Čapek se na nás dívá…

Ten, kdo se bojí klasiky, určitě není členem našeho čtenářského klubu, neboť na přání jeho členek jsem si na příští setkání připravila Karla Čapka. Tak proč se nepodělit i s vámi...?

31.8.2023 v 9:16 | Karma: 10,23 | Přečteno: 218x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Bombardování Gazy si vyžádalo nejméně 13 obětí, Biden mluvil s Netanjahuem

29. dubna 2024  6:53

Izraelské bombardování tři domů ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy zabilo nejméně 13 lidí a zranilo...

Letní teploty ještě vydrží. Ochladí se až koncem týdne, kdy přijdou přeháňky

29. dubna 2024  6:33

Přímý přenos V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Soud začal řešit podvod století za 2,4 miliardy. Okradených jsou tisíce

29. dubna 2024  6:21

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Přijíždí německý prezident Steinmeier. Setká se s Pavlem, uctí oběti střelby

29. dubna 2024  6:03

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zahájí dvoudenní návštěvu Prahy. Na Pražském hradě ho...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 54
  • Celková karma 26,61
  • Průměrná čtenost 709x
Často se mi stává, že vidím věci trochu jinak, než je běžné...

 

 

Seznam rubrik